Voiko vuokrajohtajuus olla itse valittu urapolku muutosjohtajana vai onko kyse ns. ”between jobs” tilanteista?
Itse kiinnostuin vuokrajohtajuudesta vuoden 2018 syksyn aikana, osallistuessani Nordic Interim Finlandin järjestämään tilaisuuteen. Samalla tein päätöksen, että haluan kehittää itseäni lisää ja nimenomaisesti sillä silmällä, että voisin kehittyä erinomaiseksi vuokrajohtajaksi. En ole missään vaiheessa elämään tai uraani ollut varsinaisesti kiinnostunut toimimaan konsulttina, vaan oma näkökulmani on ollut enemmän sen tapainen, jota voi toteuttaa vuokrajohtamisessa. Mielestäni tulisi tehdä selkeä ero vuokrajohtamisen ja konsultoinnin välillä. Konsultti yleensä toimii asiakkaan ulkopuolisena neuvonantajana, joka ei tosiasiassa ole todellisessa vastuussa tekemisessä, kun taas vuokrajohtaja on osa tiimiä ja toimii suoraan organisaation sisällä vastaten tuloksista asiakasyrityksen johdolle tai hallitukselle riippuen tilanteesta. Esimerkiksi itselleni tämä on tärkeää, minulla on intressi olla mukana tekemässä ja ymmärtämässä päivittäisen tekemisen kautta mitä muutos tarkoittaa ja mitä sillä tavoitellaan. En usko muutoksiin, jotka eivät tapahdu organisaation sisältä eli tarkoitan tällä sitä, että onnistuneessa muutoksessa täytyy olemassa oleva henkilöstö saada sitoutettua muutokseen ja sen tekemiseen. Muussa tapauksessa muutosta ei todellisuudessa tapahdu. Tätä voi verrata hyvin valmentamisessa tilanteeseen, jossa kesken kauden tarvitaan uutta suuntaa ja tekemistä, jonka vuoksi palkataan uusi valmentaja tekemään muutosta. Mikäli pelaajat eivät sitoudu ei suunnan muutos ole käytännössä mahdollinen. Yrityspuolella tilanne voi olla moninaisempi eli tarve tilapäiseen johtajaan voi syntyä muustakin syystä, kuin olemassa olevan kriisin ratkaisemisesta.
Mitä ominaisuuksia vaaditaan vuokrajohtajalta? Monet rekrytointiyritykset tuovat esille mm. seuraavia ominaisuuksia:
Tulos- ja tavoitekeskeinen
Sosiaalinen vuorovaikutus ja viestintätaidot vähintään hyvällä tasolla
Pitkä ja kattava kokemus mielellään ylimmän johdon tehtävistä
Kyky ottaa tilanne haltuun nopeasti eli ymmärtää kokonaisuuksia sekä kyky priorisoida
Dynaaminen ja motivoiva toimintatapa
Sietää hyvin epävarmuutta
Viihtyy muuttuvissa tilanteissa ja ympäristöissä
Itse korostaisin kuitenkin kahta ominaisuutta edellä mainittujen lisäksi eli tilannetajua sekä kykyä nähdä tilanne eri henkilöiden näkökulmasta. Kuten missä tahansa vaativassa asiantuntijaroolissa, niin myös vuokrajohtajuudessa lista ominaisuuksista, jotka edesauttavat onnistumista on pitkä ja kattava eli voidaan aidosti sanoa kyseessä olevan erittäin vaativa rooli. Se, että tunnistaa itsessään edellä mainittuja ominaisuuksia, ei tietenkään automaattisesti tarkoita, että ko. henkilö on sopiva ja vielä erinomainen vuokrajohtaja. Aivan kuten kaikessa muussakin, niin kaikki lähtee yksilöstä itsestään ja hänen halustaan omaksua vuokrajohtajan rooli ja sen mukanaan tuomat vaatimukset ja myös epävarmuus tulevasta. Kyseessä on rooli, jota tarvitaan, mutta samalla pitää hyväksyä, että kyseessä on projekti eikä toistaiseksi voimassa oleva suhde. Tässä syntyy helposti ajatusleikki, että kyse on ns. ”between jobs” tehtävistä eli kun ei muuta ole tarjolla, niin mennään tekemään keikka ja samalla odotetaan ja haetaan toistaiseksi voimassa olevia pitempiaikaisia työ- tai toimisuhteita. Kuitenkin monelle kokeneelle henkilölle selkeä valinta siitä, että haluaa lähteä kehittämään itseään nimenomaisesti vuokrajohtajaksi ja samalla luomaan sitä kautta aivan uuden urapolun vuokra- ja muutosjohtajana voisi tuoda mielenkiintoisen ja motivoivan tulevaisuuden.
Itselleni uusi ura asiantuntijana, valmentajana sekä vuokrajohtajana tuntuu erittäin luontevalta, sillä olenhan koko työurani tehnyt erilaisia muutoshankkeita ja -projekteja, jotka omalta osaltaan ovat tehneet minusta laaja-alaisesti eri yrityksen funktioita ymmärtävän yleismiehen. Vertaisin tilannetta vähän kuin vanhan ajan talonmieheen eli kun kiinteistössä oli mikä tahansa ongelma, niin tiedettiin kenen puoleen kääntyä. Ja mitä kokeneempi talonmies oli, sen paremmin hänellä oli kyky palvella ja ratkaista ongelmia. Tämä pätee myös vuokrajohtajaan. Tarvitaan laaja-alaista ymmärrystä, suvaitsevuutta, sopeutuvuutta, vuorovaikutustaitoja, tilannetajua, positiivisuutta, osaamista jne., jotta kykenee mahdollisimman objektiivisesti ja nopeasti tulkitsemaan ja oivaltamaan mikä on tilanne ja mitä toimenpiteitä tarvitaan halutun tavoitteen aikaansaamiseksi. Sekä ennen kaikkea halua tarttua toimeen.
Päätökseni jälkeen olen lähtenyt kehittämään omaa osaamistani mm. luomalla Yritysten tilannekuvapalvelun, jonka avulla kykenen selvittämään myös hiljaista tietoa hyväksikäyttäen organisaation tilannetta. Tämä on hyvin oleellista ja tärkeää, koska vuokrajohtajan täytyy nähdä ja ymmärtää tilanne mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Usein asiat, jotka ovat piilossa tai pinnan alla ovat ne ratkaisevat onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Riskienhallinta on toinen osa-alue, jossa olen halunnut itseäni kehittää. Ajatukseni riskienhallinnasta muuttui viime vuonna, kun tutustuin uuteen ISO 31000 standardiin. Siinä lähdetään yhä vahvemmin jatkuvan kehityksen sekä arvonluonnin näkökulmasta, johon johdon ja hallituksen sitoutumista vaaditaan aikaisempaa enemmän. Päätin suorittaa Risk Manager sertifikaatin, jotta voisin helpommin ymmärtää ja auttaa yrityksiä myös riskienhallinnan osa-alueella. Riskienhallinnan sisältävällä johtamisjärjestelmällä mahdollistetaan organisaation mukautumiskyky, jatkuvuus, tehokas reagointi sekä tärkeimpien sidosryhmien intressin, maineen, brändin ja arvoa luovien toimintojen suojaaminen sekä ennen kaikkea haluttujen tavoitteiden saavuttaminen ja tätä kautta arvon luominen. Tämä pätee mielestäni hyvin myös onnistuneeseen vuokrajohtajuusprojektiin eli ei pelkästään saada yksittäistä toimeksiantoa/projektia toteutettua, vaan samalla kehitetään ja edistetään organisaation kilpailukykyä pysyvästi. Uskonkin, että paras palkinto vuokrajohtajalle toimeksiannon päätyttyä on se, että molemmat osapuolet ovat oppineet jotain uutta ja asiat etenevät sekä innostus tekemiseen jatkuu.
Jatkuva itsensä kehittäminen ja halu oppia uutta ovat mielestäni ehdottomia edellytyksiä menestyksekkään vuokrajohtajuuden aikaansaamiseksi. Erilaiset toimeksiannot ja yritysympäristöt itsessään opettavat, mutta lisäksi entistä tärkeämpää on ymmärtää etiikan ja sosiaalisen vastuun sekä yksilökeskeisen johtamisen ja vastuun merkitystä muutoksien läpiviemisessä ja organisaation menestyksen kehityksessä.
Suosittelenkin kaikille, jotka pohtivat omaa tulevaisuuttaan istumaan hetkeksi alas ja miettimään voisiko vuokrajohtajuus olla aidosti urapolku, sen sijaan, että se nähdään väliaikaisena keikkatyönä jotain muuta odotellessa. Vuokrajohtajuus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden itsensä haastamiseen ja kehittämiseen yritysten tarvitsemana asiantuntija ja samalla se antaa vapauksia tehdä asioita toisin ja näin oppia uutta. Se tarjoaa mielestäni myös erinomaisen polun esimerkiksi hallitustehtävien vastaanottamiseen sekä uudenlaisten asiantuntijapalveluiden kehittämiseen, koska vaativat muuttuvissa ympäristöissä tehtävät toimeksiannot antavat kokemusta ja oppeja, joita molemmissa tarvitaan.