YRITYKSEN RISKIENHALLINTA
Minkä vuoksi riskienhallinta tulisi olla osa yrityksen jokapäiväistä tekemistä?
Niinpä, emme koskaan voi olla täysin varmoja lopputuloksesta. Mutta se mihin voimme vaikuttaa on todennäköisyys päästä haluttuun tavoitteeseen ja lopputulokseen. Tämä saavutetaan parhaiten luomalla organisaatiolle sitä palveleva johtamisjärjestelmä, jonka olennaisena osana on riittävän kattava ja kyseiseen organisaatioon sopiva ISO 31000 standardin mukainen riskienhallintamekanismi.
Oikealla riskienhallinnalla mahdollistetaan organisaation mukautumiskyky, tehokas reagointi sekä tärkeimpien sidosryhmien intressin, maineen, brändin ja arvoa luovien toimintojen suojaaminen sekä ennen kaikkea haluttujen tavoitteiden saavuttaminen. ISO 31000 standardin mukainen riskienhallinta on sisällytettävissä organisaation nykyiseen johtamisjärjestelmään luomaan lisäarvoa ja säilyttämään sen. Näin varmistetaan organisaation jatkuva kehitys ja toiminnan jatkuvuus.
YRITYKSEN TILANNEKUVAPALVELU
Miksi tarvitaan tilannekuvapalvelua?
Yritysten ja organisaatioiden on entistä haastavampaa toimia ympäristöissä, joissa digitalisaation ja globalisaation kehitys on johtanut tuotannon, palveluiden ja koko yhteiskunnan verkostoitumiseen ja keskinäisten riippuvuuksien kasvuun. Keskittyminen ydinosaamiseen on johtanut yhä lisääntyvään ulkoistamiseen ja palveluiden hankkimiseen oman organisaation ulkopuolelta. Tämä on johtanut organisaatioiden riippuvuuksien kasvamiseen ulkopuolisista tekijöistä entistä enemmän. Lopputulos on kuitenkin juuri niin hyvä kuin on ketjun heikoin lenkki. Asiakaskokemusta ei voi ulkoistaa ja on ymmärrettävä, miten varmistetaan haluttu tavoitetaso sekä kehitys parhaan mahdollisen asiakasarvon saavuttamiseksi.
Vinceron kehittämä Yritysten tilannekuvapalvelu pohjautuu ISO 31000 -riskienhallintastandardin mukaiseen viitekehykseen, jonka pääperiaatteena on arvon luominen ja säilyttäminen sekä jatkuva kehittyminen.
Yritysten tilannekuvapalvelu on luotu auttamaan organisaatioita ja yksilöitä tunnistamaan ne todelliset kehitys- ja muutoskohteet, joihin tulee keskittyä ja joiden avulla saavutetaan haluttu tulevaisuuden kehitys.
Tilannekuvapalvelu on tarkoitettu hyödynnettäväksi ennen, kuin tehdään päätöksiä kehitys- ja muutosprojektien aloittamisesta, jotta aidosti tunnistetaan ja tiedostetaan, minkä vuoksi toimenpiteisiin ryhdytään. Näin toimimalla luodaan organisaatioon ja sen sidosryhmille parempi tieto ja kuva siitä, mitä ollaan tekemässä ja minkä vuoksi. Tilannekuvapalvelun avulla sidosryhmien sitoutuminen haluttuun kehitykseen on todennäköisempää kuin, jos tilannekuva jätetään toteuttamatta.
muutos- ja vuokrajohtaminen
Miksi muutoksen onnistuminen on niin vaikeaa?
Mikään muutos ei tule itsestään. Se vaatii onnistuakseen oikean tilannekuvan, sitoutumista, selkeitä päätöksiä sekä riittävästi resursseja ja aikaa. Kasvua tai kansainvälistymistä voidaan kyllä tavoitella, mutta onko organisaatiolla aidosti kyky toteuttaa niitä?
Suurien tavoitteiden ja unelmien äärellä usein unohdetaan se tosiasia, että kyvykkyydet ja osaaminen ei ole vielä riittävällä tasolla tai sitten puuttuu jokin oleellinen palanen, jolloin riski epäonnistumisesta on moninkertainen. Aivan kuten urheilussa, niin kestävä kehitys tapahtuu vaiheittain, eikä paikallistasolta voida siirtyä suoraan huipulle. Se vaatii aikaa ja pitkäjänteisyyttä sekä oikean tilannekuvan ymmärtämistä ja panostuksia siellä missä nähdään puutteita.
Väitän omaan kokemukseeni kymmenistä merkittävistä muutosprojekteista pohjautuen, että juurisyy tai ongelma muutoksien epäonnistumiselle tai niiden toteuttamatta jättämiselle ei ole muutosvastarinta tai haluttomuus, vaan kyky toteuttaa ne organisaation riskinsietokyvyllä ja toiminnalla.
Arvioimalla omatilanteesi esimerkiksi Vincero Oy:n kehittämän Yritysten tilannekuvapalvelun avulla, niin moninkertaistat todennäköisyyden muutoshankkeidesi onnistumiselle.
Muutoksen onnistuminen on kiinni meistä – ei kenestäkään muusta!